"Laisvės kryžkelės": Kokia buvo Sovietų etninė politika okupuotose teritorijose? 2008.01.13 ir 01.27

ziniu_radijas_px250

1 dalis: http://www.ziniur.lt/get_file.php?file=3325

2 dalis: http://www.ziniur.lt/get_file.php?file=3441

Dviejų dalių aidos dalyviai kalbasi apie Sovietų Sąjungos etninę politiką visoje SSRS ir okupuotoje Lietuvoje. Apie anuomet galiojusius tautų “rangus”, vadinamąją “nacionalinę-valstybinę statybą”.

Sovietai, o ir daugelis nostalgiškai aną epochą prisimenančiųjų pabrėžia etnografinių ansamblių ir saviveiklos kolektyvų klestėjimą bei tautų draugystės oficialiąją propagandą. Kaip buvo iš tikrųjų? Ką prisimename apie tai, kaip sovietų valdžia išdarinėjo su tautinėmis kalbomis ir raidynais, kaip stumdė sienas, kūrė “Litbelus”, sprendė “lenkų klausimą”, “žydų klausimą” ne tik Lietuvoje, bet ir Rusijoje, Gudijoje, Ukrainoje? Kaip Lietuvai atsiliepė Istorijos rusocentrinimas, pseudosimbolikos diegimas? Kokia buvo bendra politika visų aneksuotų teritorijų atžvilgiu ir kuo ypatinga Lietuvos situacija?

„Žinių radijo“ laidos „Laisvės kryžkelės“ diskusijoje dalyvauja Lietuvos tautinių bendrijų tarybos pirmininkas Vitalijus Karakorskis, istorikas, politikos apžvalgininkas Imantas Melianas.

Informacinė analitinė laida „Laisvės kryžkelės“ – sekmadieniais 8.30 val. per „Žinių radiją“ (kartojama 14.05). Vedėjai – Audrys Antanaitis, Tomas Čyvas (portalo “Balsas.lt“ apžvalgininkas).

  1. Parašykite komentarą

Parašykite komentarą