Proto įžeidinėjimas ir kamštis

Kai praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio viduryje viena politinė jaunimo organizacija rengė Plateliuose konferenciją “Homo constructivus ir postmodernus sociumas“ su pranešimu “Kava, kaip kūrybinės saviraiškos galimybė“, tai supratau, kad čia tiesiog draugelių “tūsas“ ir Friedricho Naumanno fondo pinigų pragėrinėjimas linksmoje kompanijoje. Jei fondas finansuoja – tai pats žioplas.

O ar gali kas nors panašaus dėtis oficialiose valdiškose kontorėlėse, kurios išlaikomos iš biudžeto? Gali ir dar kaip.

Premjeras Andrius Kubilius neseniai ėmė ir pamėgino atsakyti į seniai visuomenės keliamą klausimą: kokia galėtų būti planuojamos statyti branduolinės jėgainės elektros kaina? Esą ji bus mažesnė nei 18 centų už kilovatvalandę, nes tokia būsianti vidutinė elektros kaina regione 2020 metais.

Žiniasklaidai premjeras pasirėmė bendrovės “Litgrid“ vadovo Virgilijaus Poderio prognozėmis. Šis patvirtino, kad prognozavo, o tiksliau, kartu su bendražygiais sukompiliavo keturias labai dideles ir geras studijas ir padarė iš keturių knygų vieną, kaip tai dažnai daro vidutiniai studentai.

Savaime tai nei gerai, nei blogai – kartais ir kompiliuojant gaunama naudos. Bet štai bėda: paklausinėjus paaiškėjo – nei vienoje iš pasirinktų sukergti į vieną krūvą studijų nė neatsižvelgta į tai, ar bus atominės elektrinės Kaliningrade ir Baltarusijoje, ar nebus. Maža to, tose didelėse studijose, iš kurių padaryta dar didesnė ir premjerui pašnibždėtas skaičius, neatsižvelgė ir į Vokietijos sprendimą atsisakyti branduolinės energetikos. Kaip žurnalistas buvau tiesiog apstulbęs, o kaip pilietis pasijaučiau labai keistai. Juk tai arba stručio išmintis (įkiši galvą smėlin ir manai, kad užpakalis saugus), arba tiesiog kažko darymas dėl darymo ir tauškimas dėl tauškimo. Kitaip sakant, premjeras rėmėsi tokio pat tikslumo skaičiumi, kokį galėjo parodyti Naujininkų taboro kortos arba narkotikų prisprogusio orakulo vizijos.

Sutikdamas, kad panašiai yra, taip pat pripažindamas, kad greičiausiai apsiriks, nes prognozuoti labai nedėkinga, premjero šaltinis vis dėlto sakė matąs tokių prognozių prasmę, nes be jų sunku plėtoti jungtis, tinklus ir didelius projektus. Kuo padeda šakėmis ant mėnulio išraižomos prognozės – matome. Visi didieji Lietuvos energetikos projektai būtent ten kol kas ir nupaišyti. Ir už šį piešimą, skaidrių gaminimą, studijų kergimą ir skaidymą, taip pat iš kavos tirščių ištraukiamų skaičių svaidymą į eterį Arvydui Sekmokui ir jo nepakartojamai komandai mokami astronominiai atlyginimai, o jų samdomiems iš užsienio konsultantams, ekspertams ir advokatų kontoroms – milijonai. Nežinia ar tokio įnirtingo darbo iškiliems rezultatams pasiekti buvo važiuojama į Pietų Korėją, Naująją Zelandiją. Ne taip svarbu.

Tegul važiuotų kad ir į Indoneziją, kurion pasisemti patirties vyko Konstitucinio Teismo pirmininkas Kęstutis Urbaitis ir šio teismo teisėja Tamara Birmontienė. Nesvarbu ir negaila, jei tik būtų žmonių proto neįžeidžiantis rezultatas. Jei jau būtų rimtai tikimasi konstitucinį šeimos apibrėžimą papildyt ne vien postmodernių socialinių madų įšventinimu, bet ir šariato leidžiama poligamija arba kitokiomis musulmoniškosios demokratijos vertybėmis – kodėl ne. Jei komandiruotės ir akiračio plėtimas padėtų prognozuotojams atsakinėti į klausimus ne todėl, kad reikia nors kažką pasakyti – tegul sau važiuoja. Tegul iki Kaliningrado pavažiuoja ir vienas veikėjas iš Užsienio reikalų ministerijos Energetinio saugumo politikos skyriaus.

Mat sykį paskambinęs paprašė, kad atsiųsčiau šiai labai rimtai struktūrai savo paskelbtų Kaliningrado atominės elektrinės ir jungiamųjų tinklų plėtros schemas, nupieštas rusų. Mat niekur internete varguolis nerado. Pilietiškai padėjau, pridurdamas, kad šiuos visiškai neslaptus popierius gavau iš Seimo nario, dalyvavusio konferencijoje tame pačiame Kaliningrade. Kadangi Karaliaučius ne toks įdomus, kaip Naujoji Zelandija ar Indonezija, o gal kad niekas neapžiūrėtų statybos aikštelės ir nepraneštų, jog rusai ne taip ir blefuoja, A.Sekmokas sau pavaldžių institucijų darbuotojams ten vykti uždraudė, o galbūt taip buvo pasielgta ir su mūsų diplomatais.

Išsiuntęs šiuos popierius paprašiau susitikimo ir jų komentaro. Ir gavau išdidų didelio viršininko paaiškinimą, kad komentuoti esą gali tik viešųjų ryšių atstovai, nors paprašyti informacijos, kurią privalėjo gauti pirmi, galėjo ir patys energetinio saugumo sargyboje stovintys išminčiai.

Nesu Kristina Brazauskienė, kuriai vienintelis krizės metu reikalingas verslas yra bufetas, o trijų procentų bendroje išlaidų struktūroje nesiekiantis valstybės tarnautojų darbo užmokestis yra “tėvynės aruodas“, kuris neva pamaitins alkstančiuosius. Tiesiog žavi ir linksmina nuolat vykstantis dūzgimas imituojant darbą ir mėtant visiems į akis beprasmiškų apsukų ir erzelio rezultatus, o kartu pučiantis ir dedantis be galo reikšmingiems. Vienas Umberto Eco knygos “Fuko švytuoklė“ personažas šioje vietoje pasiūlytų išsitraukti iš vienos vietos kamštį. Išėjus dideliam pšššš – vėl būtų galima supanašėti į normalius žmones.

“Lietuvos žinios”

, , , , ,

  1. #1 by Marius on 14 spalio, 2011 - 12:06 pm

    Išties kokia bus tos elektrinės pagaminamos elektros kaina – niekas neaišku. Akivaizdžiai stumiamas projektas, vien dėl projekto, vien dėl idee fixe – “energetinės nepriklausomybės“. Ar tai bus ekonomiškai naudingas – skaičių nėra. Ir Lietuvoje taip nuo seno. Kitas panašus projektas – europinė vėžė. Kas vež, kas važinės – neaišku. Žinant konservatorių ekonominiu sugebėjimus – Mažeikių naftos vadinamoji privatizacija – mane nuteikia pesimistiškai…

    Tik per daug ironizuojat, mano manymu, tas blogai. Nes pasimeta pradinė mintis. Brazauskienė senai nebe bufetininkė.

  2. #2 by douktris on 17 spalio, 2011 - 4:16 pm

    cia leo aferos tesinys. urano izotopo, ant kurio dirba visos pasaulio elektrines, atsargos baigsis, tikriausiai dar nepastacius sios elektrines. pasidomekit per google apie sio urano izotopo atsargas, suprasit, koky makarona kabina zydiaros lt runkeliams.

    • #3 by Marius on 18 spalio, 2011 - 8:05 am

      Nereikia sąmokslo teorijų apie pasibaigsiantį uraną. Dalykas labai rimtas, o jūs čia antisemitiniais niekalais užpliurpiat rimtą dalyką. Aš, kaip pilietis, nenoriu mokėti už naują atominę, kurios pagrindinis atsiradimo motyvas energetinė nepriklausomybė nuo, ajajai “blogosios“ Rusijos. Pirma, energetinės nepriklausomybės niekur nėra. Japonija yra priklausoma nuo Persijos įlankos šalių naftos. JAV yra priklausoma nuo Saudo Arabijos ir Hugo Čiaveso Venesuelos naftos. Ir kas? Griūva JAV? Visos ekonomikosstengiasi gauti kuo pigiau energetinius šaltinius ir kokie ten režimai normalioms ekonomikoms – absoliučiai nusispaut. Lietuvoje – atvirkščiai, į kaštus nusispjaut, svarbu idėėėėėja, dar nuo Williams aferos laikų… Antra, rusų nebijau.

      • #4 by douktris on 18 spalio, 2011 - 8:44 pm

        su gramofonu nepadiskutuosi. jo neveikia jokie argumentai, naujiems yrasams vietos nera

        tai tik retoriskas klausimas niekam:
        tai apie kokia nepriklausomybe triubyjo Svyturio salies trubaduras dovanodamas Mazeikiu nafta USA zydiarom, kurie paskui ja. perleido Rusijoms zydiaroms, dovanodamas (juokinga kaina) LT duju uky gazpromui?
        ir ziurekit! nenugriuvo Lietuva!
        (tik ji taip ir nebuvo atsistojusi!)

      • #5 by Marius on 19 spalio, 2011 - 8:38 am

        Yra gramofonas ir yra grafomanas. Ir net šito neskiriate… 🙂 Jūsų pasisakymas yra tipiškas šabloniškas- lietuviškas-patriooootinis, a la interneto komentatorius Jonas, kuriam visur vaidenasi žydai… :-O

      • #6 by douktris on 19 spalio, 2011 - 12:54 pm

        juokesi puodas, kad katilas juodas. ar pats bent pasidomejai apie ka cia postringauji? varai viska zombiadezes sablonais

      • #7 by Marius on 20 spalio, 2011 - 9:38 am

        Juokinga, kai žmogus pasivadinęs Douktrimi, kurio bloge rašomos vien standartinės, šabloninės sąmokslo teorijos kaltina kitus naudojant šablonines frazes.

        Atominė elektrinė Lietuvoje panašu, kad, deja, labai gaila, bet bus. Bus nes Lietuvos Respublikos piliečiai nesugeba argumentuotai pasipriešinti eilinei konservatorių idee fixe, jie, piliečiai, verčiau kuria įvairias sąmokslo teorijas, nei kad realiai pasipriešintų stumiamam projektui, kurio ekonominis pagrįstumas iki šiol nepateiktas.

      • #8 by douktris on 20 spalio, 2011 - 4:35 pm

        is kur zinai, kad pas mane standartines samokslo teorijos?
        kas tuos standartus nustate, kuriais sukopostuotos tavo zynios?

    • #9 by Jakudza on 20 spalio, 2011 - 10:09 am

      Tokie, kaip douktris, yra arba antisemitiniai psichai arba provokatoriai.

      • #10 by douktris on 20 spalio, 2011 - 4:23 pm

        o!, psichiatrai, kaip visuomet atskuba, laikyt proto sveikuoliu fronta 🙂 tsakant, paskutinis argumentas – sam durak 🙂

  1. Valio: A. Sekmokas turi naują viziją « Tomas Čyvas

Parašykite komentarą