“Valstybininkai“ pamilo V. Landsbergį. Aleliuja.

Vytauto Landsbergio galimas kandidatavimas išjudino sustingusią prezidentų rinką.

Ligi šiol – intriga buvo tik viena – kels ar nekels savo kandidatūrą Dalia Grybauskaitė. Išskyrus Valentiną Mazuronį nelabai kas ryžosi oficialiai pasiskelbti, kad balotiruotųsi nepaisant bet kurio eurokomisarės sprendimo.

Dešiniųjų stovyklos viražai

V. Landsbergis sako, kad irgi sutiktų, bet čia atgyja įdomūs prisiminimai. Dar prieš Seimo rinkimus, kai konservatoriai atsibudo neturį net šešėlinio kabineto, prof. Vytautas Landsbergis irgi buvo pagerbtas. Pats Andrius Kubilius pasiuntė žinią Urbi et Orbi: V. Landsbergis būtų geriausias kandidatas į Užsienio reikalų ministrus. Partijoje tai esą jau aptarta.

Šių žodžių, po Seimo rinkimų, TS-LKD lyderis nebeprisiminė. Atsirado tūkstantis ir viena priežastis – kodėl turi būti kitaip.

Šiandien partijoje kai kas ir vėl aptarinėjama. Tik labai jau skirtingi siunčiami signalai. „Partijoje jis neabejotinai sulauktų paties didžiausio palaikymo, jo autoritetas labai gerbiamas. Tačiau tai ir jo paties sprendimas, ir pakankamai didelė atsakomybė“, – lrt.lt kabėjo J. Razma.

TS-LKD lyderis, Premjeras Andrius Kubilius anksčiau ne kartą minėjo, jog konservatoriai prezidento rinkimuose paremtų eurokomisarės Dalios Grybauskaitės kandidatūrą, jei ši nuspręstų juose dalyvauti.

Kaip galima kandidatė į prezidentus minima ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos narė, europarlamentarė Laima Andrikienė.

Kam visgi to reikia?

Pleištui dar kartą įvaryti – vietos yra. Ir kaip gi čia be Raimundo Lopatos. Tas, kuris kartą, J. Pinskaus sodyboje jau parinko Lietuvai premjerą, negali likti nuošalyje.

Tiesa, profesoriaus pas Pinskų nenuveši ir su kokiu “Dujotekanos“  Stoniu, pabaigęs trečia butelį į duris nepasibelsi. Tad palydovas ir motyvai kiti. Šį kartą tai iš amžių šešėlių iškviestas Alfredas Bumblauskas ir LDK didybės prisiminimai (vis geriau nei Konstitucijos dvasia ar dujų “otkato“ tvaikas). Gal tai ir sąmokslo teorija, bet R. Lopatos atsivertimas ir atsigręžimas į profesorių atrodo tiek pat nuoširdžiai, kaip Tartiufo pamaldumas.

Už ką ten, didysis Marijos žemės politologe, atsako prezidentas mūsų Konstitucijos raidei ir dvasiai paliepus? Pirmiausia, berods, už užsienio politiką.

Gal ten koks kitas Lopata “mazochizmu“ pavadino konservatorių iniciatyvą pareikalauti iš Rusijos kompensacijų Sausio 13-osios aukoms artėjant tragedijos metinėms?

“Atėjus metui, kai minime tautai ir valstybei skaudžius momentus, ar tai neprimena bandymo paversti Lietuvos užsienio politiką mazohizmu? Negalima žaisti tokiais skaudžiais klausimais, ypač kai jie įvelkami į proginius reikalus“, – BNS kitados sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) direktorius R.Lopata.

Kažkas tikrai ištiko politikos mokslinčių, jei ragindamas “racionaliai pamiršti“ okupacijos žalos atlyginimo klausimą jis šaukiasi prof. V. Landsbergio. Ne tik jį, bet ir visą nomenklatūrinę grupuotę, kurios intrigas jis moksliškai konceptualizuoja.

Krikdemiškasis TS-LKD sparnas ir Lietuvos sąjūdis, kuriuos save gerbiančių “valstybininkų“ ir lopatoplogų kompanijoje vadinti kitaip nei pamišėliais, talibais ar vanagais būtų grėsminga – tinka šiai kompanijai į sąjungininkus. Klausimas tik vienas – prieš ką ši sąjunga ir vardan ko.

Apie tai verta gerai pagalvoti. Pirmosios prielaidos: suskaldyti ir taip pakrikusią TS-LKD, sukelti dar didesnį budulių ir jedinstveninkų bruzdėjimą bei juos mobilizuoti. Negi mažai turime kvailių, kurie negali pamiršti, kad „V. Landsbergis sugriovė kolūkius” ir, kad jis „turi vilą Šveicarijoje” Paskui, pakviesti patriotus vienyti jėgas kovai su „penktąja kolona“. Gedimino Kirkilo korta mušta, o nomenklatūrai gyventi reikia ir prie dešiniųjų politinės valdžios.

Valstybės saugumo departamentas ir specialiosios tarnybos vis tiek tose pačiose rankose, tad ir sandorio esmė paprastutė – „valstybininkai“ neleis kilti riaušėms, jei tik TS-LKD ir jos vargani koalicijos partneriai nelies nomenklatūros bastionų.

Teismai, energetika, specialiosios tarnybos, centrinė žiniasklaida turi išlikti “teisingose rankose”. Net jei, laikant špygą kišenėje, raudonu kilimu būtų leista vėl žengti šiaip jau nekenčiamam profesoriui. Mano gerbiamam prof. V. Landsbergiui ligi šiol dažniausiai lipdydavo mėgstančio būti liaupsinamu etiketę. Būtų smagu, jei patyręs politikas rastų politinės išminties ir laiko atsiriboti nuo tokių rėmėjų bei jų peršamų vizijų.

Tiesa, net ir su Arūno Valinsko bei Algirdo Mykolo Brazausko parama, kuriai jie turi savų interesų, tam garantijų irgi nėra, nes pati jo pergalė užrašyta „šakėmis ant mėnulio“. Tiesiog, galbūt persigalvojus eurokomisarei arba atėmus rimtą skaičių balsų, padidėtų kokio nors marginalo galimybės. O su tokiais (prisiminkite R. Pakso istoriją) irgi galima vienytis kovai. Vardan tos Lietuvos ir jos “valstybininkų”.

, , , , , , , ,

  1. #1 by Memelenderis on 15 vasario, 2009 - 12:16 pm

    Visų pirma, gerbiamas Tomai, išmokite RAŠYTI. Nes čia, kaip jūsų marginaliniame “golose“, klaidų privaryta daugiau, negu snaigių lauke. Visų antra, jūsų “valstybininkai“ jau yra tapę neapibrėžtu mitu, kuriuo dengiama visa, kas pakliūva po ranka. Šiuo atveju – neapykanta “Lanzbergui“. Man jūsų gaila, Tomai, jūs matote arba tik paviršių arba prie to dar ir nudažote tą paviršių ryškią iliuzijų spalva. Ir tada jau nebesuprantate nieko. Aš tikrai remčiau Vytauto Landsbergio kandidatūrą, kad ir kaip jis jums nepatiktų. Jis – tikrai geriau negu AMB finansistė iš partškolos tovarišč Grybauskaite. Matau tik du variantus – arba Vytautas Landsbergis arba Vygaudas Ušackas, kuris jums [purvasklaidai] irgi nepatinka. Kitų variantų nėra. O jūs norite apdergti, bet nieko nepasiūlyti. Ir prašau, išmokite rašyti suprantamai. Nes rišlus tekstas – jums neįkandamas riešutas.

  2. #2 by Memelenderis on 15 vasario, 2009 - 12:28 pm

    Ir, beje, man kilo negeras įtarimas, kad šitai jūs parašėte girtas.

  3. #3 by Tomas Čyvas on 15 vasario, 2009 - 12:49 pm

    Matote, gerbiamasis, aš nepasisakiau nei už Grybauskaitę, nei už AMB. Ir ko gero taip pat remčiau Landsbergio kandidatūrą tiktai kiek kitomis aplinkybėmis. O dėl “neapibrėžto mito“, paaiškinkite kad ir pačiam ponui Lopatai, kad jo nėra:) Ir dar patikslinkit – ką aš čia konkrečiai apdergiau ar iškoneveikiau?:) Gal kur įžeidžiau patį profesorių?

    Atidžiai peržiūrėjęs išties radau kelias klaidas. Širdingai dėkoju už pastabą. O dėl girtumo, tai atsakysiu paprastai – nereikia pačiam būti apsvaigus nuo savo paties atvaizdo, tai ir nekils pagundų būti virtualiu alkotesteriu.

  4. #4 by Tomas Čyvas on 15 vasario, 2009 - 12:51 pm

    Memelenderi, Jūs pats tikriausiai girtas ir kasdien:) Kitaip turėtumėte suprasti, kad V. Ušacko kandidatūrą išvis teturi vieną smulkų trūkumą – tokių atsidavusių gerbėjų, kaip jūs, stoką:)

  5. #5 by niva on 15 vasario, 2009 - 12:56 pm

    Šita gauja mielai leis bet kam kilimu vaikščioti ir priimti paradus. Bile tik neliestų jų pačių.

  6. #6 by Memelenderis on 15 vasario, 2009 - 12:57 pm

    Nesakykite, Ušackas yra charizmatiškas žmogus ir galėtų rimtai pretenduoti į Prezidentus. Arba Vytautas Landsbergis. Aplinkybių jokių “tokių“ nematau. Prie ko čia “valstybininkai“ ? Man atrodo, čia jau jūsų fanatzijos, gerbiamas Tomai. “Valstybininkai“ yra, šito neneigiu ir neneigsiu, bet ne visai taip yra, kaip jums atrodo. Panašu, kad pasigavote populiarią idėją ir kišate ją visur, kur nė nereikia. Nejau nematote, kad būtent Vytautas yra priešingybė “valstybininkų“ statitiniams, tokiems, kaip Grybauskaitė ar PATS AMB. O gal jie yra NEvalstybininkai? O gal Ušackas yra “valstybininkas“? Ar šiaip nepatinka? Argumentų pas jus nėra, tai belieka sąmokslo teorijas kurt. Kitąsyk neužmirškite ateivius pripaišyti ten. Tada būtų įdomiau skaityti.

  7. #7 by Tomas Čyvas on 15 vasario, 2009 - 1:07 pm

    Memelenderi, aš nieko blogo nesu pasakęs apie Ušacką, kaip asmenį. Nors mane ir liūdina tai, kad didžiausia Lietuvos partija ministrais turi samdyti legionierius. Bet tai – atskira tema. Net ir charizmatiškai asmenybei laiko tam, kad pakilti reitinguose iš “triukšmų lygio“ reikia šiek tiek laiko. Kita vertus, negi nematote procesų pačioje TS-LKD, kurios karštas rėmėjas, kaip suprantu, esate?:) Gal įsivaizduojate, kad Ušacko kandidatūrą rems Landsbergis???

    Jūsų žiniai, apie sąjungą su “valstybininkais“ prieš visokią “penktąją koloną ir riaušininkus“ yra tekę diskutuoti su Seimo nariais nuo TS_LKD. Tą idėją kėlė jie. Tad kad ir kiek aš bebūčiau durnas ir visoks ten girtas ar pan. – remiuosi ne kažkokiomis fantazijomis, o tuo, kas man žinoma. Išeina, kad Jūsų mylimos TS-LKD politikai yra trigubai durnesni už mane, nes patys ketina kurti sąjungas su tais, kurie neegzistuoja??:) Ir paskui – lyg sutapimas – kartu su “atsivertusiu“ Lopata remia Landsbergį? Tuo didžiai, be abejo, “nudžiugindami“ A. Kubilių:)

  8. #8 by Tomas Čyvas on 15 vasario, 2009 - 1:12 pm

    Panašu, mielas pašnekove, kad pats matote tik fasadinę pusę ir nekreipiate dėmesio į faktus. Ir dargi ginče elgiatės visiškai nesąžiningai. Kodėl imate mane pulti už tariamas adoracijas Grybauskaitei, kurių aš niekada nekūriau?:)

    Nesveika yra įsimylėti politinio spektaklio personažus. Tai temdo protą. Draugiškai sakau. Atrodote, kaip skanduojantis futbolo fanas, o tai nerimta.

  9. #9 by dimes on 16 vasario, 2009 - 3:07 am

    Lietuvai, mano manymu, reiktų tokio Prezidento, kuris ne motų į viską ranka arba būtų marionetė (Adamkus juk socialdemokratų prašymu kreipėsi į KT dėl rinkimų teisėtumo Šeškinėje), o tokio, kuris gilintųsi į reikalus ir stengtųsi tam tikras problemas šalinti, taisyti arba bent jau neutralizuoti. Manau, kad pirmas žingsnis į tai būtų konstitucinis įtvirtinimas Prezidentui dalyvauti Vyriausybės posėdžiuose. Kaip Prancūzijoje.

  10. #10 by am on 16 vasario, 2009 - 5:23 pm

    Ušackas, jei tikėti jo paties žodžiais, nekandidatuos

  11. #11 by brashkiuwiesullz on 16 vasario, 2009 - 8:00 pm

    Statykime jau dabar Vytraytui Landsbergiui jo Karo nuopelnų memorialinį muziejų ir mauzoliejų!
    http://karonaujienos.wordpress.com/

  12. #12 by alius on 18 vasario, 2009 - 10:42 am

    Kažkoks Jūs be galo piktas, ponas memelenderi. Nesveika, gausit kokį širdies smūgį. Pasitausokit. Arba rašykit alternatyvų straipsnį, juk niekas netrukdo, demokratija.
    Papildymas temai:
    http://uagadugu.blogas.lt/473070/lrt-ir-konservatoriai-botagas-ir-pyragelis.html

  13. #13 by Simas on 21 vasario, 2009 - 11:34 am

    žiūrėkit, valinskas jau eina. tai dabar ir landsbergis turi eiti (jeigu remsimės jo paties tartais patikinimais)? 🙂

    beje, čia toks šiek tiek filosofinis klausimas: ar nėra bent menkos tikimybės, jog Lopata ir/ar Bumblauskas nuoširdžiai tiki Landsbergio tinkamumu būti Lietuvos prezidentu?

Parašykite komentarą